Глемпінг – відпочинок в наметі зі всіма зручностями
Коротко розповідаємо про популярний напрямок еко-туризму – глемпінг

Ще 30 років про нього ніхто не знав, сьогодні – це один із найпопулярніших напрямків відпочинку серед туристів. У цій статті ми розповімо про глемпінги, як вони виникли та які бувають.


Що таке глемпінг?

Слово глемпінг утворилося внаслідок злиття двох англійських слів glamour та camping – гламурний кемпінг та виникло на початку 2000-х років у Великобританії.

Глемпінг – це один із напрямків еко-туризму, відпочинок на природі у спеціальний наметах із елементами зручностей готелю: ліжко, меблі, кухня, душ, санвузол.

Призначений такий відпочинок для тих, хто хоче відпочити у максимальній близькості до природи і, одночасно, із максимальним рівнем комфорту. Тобто за призначенням глемпінг мало відрізняється від, звичного для нас, кемпінгу із наметами, проте за рівнем комфорту – це небо та земля. Глемпінги даються можливість прокидатися під спів птахів, шум моря чи лісу в теплому затишному ліжку із білою білизною; готувати сніданок на міні-кухні або багатофункціональному грилі тощо.


Цікаве з історії глемпінгу

Цікаво, що ідея проживання в палатці із комфортом не є новою. Так, першими глемперами можна вважати середньовічних королів, які під час військових походів жили у величезних шатрах із всім необхідним.

Ще більшої популярності подібний спосіб проживання набув серед американських та європейських мандрівників, які підкорювали африканський континент. В їх тимчасових помешканнях були не тільки комфортні ліжка, а й цілі бібліотеки та справжні чавунні ванни.

У сучасному вигляді глемпінг з’явився в середині 2000-х у Великій Британії, де організатори літніх фестивалів почали облаштовувати комфортні кемпінги для вибагливих відвідувачів.

В Україні такий формат відпочинку тільки починає ставати популярним.


Типи глемпінгу. Геокупольний глемпінг

Намети для проживання у глемпінгах можуть бути різного типу. Це і намети з дерев’яного каркасу, на який натягнутий тент (Bell tent, Сафарі-тент), і еко-будинки (трикутні та прямокутні), і вігами, юрти, тіпи, і будинки на колесах, кемпери тощо.

Нестандартним та оригінальним рішення для глемпінгу є геодезичні куполи. Адже вони екологічні, економічно вигідні, легко встановлюються на будь-якій ділянці та мають вражаючі панорамні вікна, які підсилюють ефект відпочинку посеред природи.

Так, у геокуполі можна змонтувати усе необхідне для комфортного відпочинку, що повністю відповідає концепції глемпінгу. Тут можуть бути встановлені: різноманітні меблі й елементи інтер’єру, повноцінна міні-кухня із необхідною технікою, окрема душова кімната із санвузлом, система кондиціонування повітря.

Також геодезичний купол можна утеплити для відпочинку в купольному глемпінгу навіть взимку.

Крім того, сферичні конструкції прості у виготовленні та монтажі, можуть бути швидко демонтовані для перенесення в інше місце, мають високу міцність. Вони рівномірно розподіляють навантаження на всю будову, чудово переносять вітрові та снігові навантаження. Тому геокупольний глемпінг можна побудувати навіть на вершині гір.


Як побудувати геокупольний глемпінг?

Самостійно змонтувати геокупол досить складно, виникатимуть проблеми як із пошуком необхідних матеріалів, так і з монтажем самого геокуполу. Найкращий варіант швидко та вигідно організувати глемпінг на морі чи в лісі – звернутися до відповідних компаній.

Так, наша компанія ecopod пронує повний спектр послуг: від пошуку ділянки для майбутнього бізнесу до встановлення геокуполів на локації. Наші переваги: швидкість виконання роботи (від 21 до 35 днів), якість геодезичних конструкцій, а також реальний досвід та кейси. Нами успішно реалізовано більше 200 геокуполів на різних локаціях України та закордоном.

Більше про наші реалізовані проекти читайте тут

Слідкуй за блогом
Наші експерти подбали про те, щоб ви змогли дізнатися потрібну інформацію