Чому геодезичний купол міцний?
Розповідаємо, чому геодезична конструкція здатна витримувати значні навантаження

Американський інститут архітекторів називає геодезичний купол «найміцнішою, найлегшою і найефективнішою спорудою, відомою людині» (джерело: pacificdomes.com). У той же час, багато людей не вірить у те, що сферичні будинки можуть бути міцними, зважаючи на відносно легкі матеріали, із яких вони виготовлені. У цій статті ми спробуємо з’ясувати, чи справді геокупол є міцною та стійкою спорудою.

Ідея ефективного житла

Щоб говорити про показники міцності геокуполів, давайте згадаємо, із якої ідеї вони виникли. Науковець Річард Фуллер шукав способи, як створити покращене житло, яке швидко будується, є міцним та вигідним. У цьому пошуку він зупинив свій вибір на геодезичних куполах. Адже саме сферична конструкція, вважав науковець, є ефективною, у порівнянні із традиційними будівлями.

«Ви не можете змінити ситуацію, борючись проти існуючої реальності. Щоб змінити, вам потрібно створити нову модель, яка робить існуючу модель застарілою» - Річард Бакмінстер Фуллер, популяризатор геокуполів

Цікавий факт. Натхнення та ідеї Фуллер черпав із природи. Так, шкаралупа яйця дуже легка і крихка. Проте вона дуже міцна, коли має форму яйця. Натомість, картонна коробка зроблена з відносно важчого і міцнішого матеріалу. Проте у формі коробки він легко піддається деформації.

Після численних експериментів та досліджень, науковець довів, що геодезичні еко-куполи мають цілу низку переваг у порівнянні зі звичайними житловими конструкціями. Це і доступність, і простота збирання, і енергоефективність, і універсальність, і довговічність, і міцність.

Сила трикутника

Що ж робить геокупол міцним? Як ми вже писали у інших статтях, купол є геодезичною структурою, складається з трикутників, з’єднаних між собою. Саме завдяки цим трикутникам, він здатний витримувати великі навантаження.

Трикутники є найсильнішою фігурою, оскільки мають одинакові кути. Іншими словами, прикладіть тиск до одного краю трикутника, і ця сила рівномірно розподіляється на дві інші сторони, які потім передають тиск на сусідні трикутники.

Такий каскадний розподіл тиску – це те, як сферичні споруди ефективно розподіляють напругу по всій конструкції, подібно до шкаралупи яйця. У свій час, коробкові конструкції, типові звичайні будинки, легко деформуються від великих навантажень.

Таким чином, величезна міцність – це результат рівномірного розподілу сили трикутників по всій конструкції геодезичного куполу.


Здатність витримувати великі навантаження

Цікаво, що міцність геокуполу збільшується зі збільшенням розмірів конструкції. Це означає, що вони стають сильнішими, коли стають більшими!

Сферична форма витримує вітрові навантаження 120 км/год і снігові – до 160кг/м2. Такі розрахунки затверджені сертифікованим архітектором.


Будь-яке навантаження розподілятиметься рівномірно по всій геодезичній конструкції. Тому у снігових, вітрових і навіть ураганних районах будують саме геодезичні еко-будівлі.

Зважаючи на відмінну стійкість та міцність геодезичного куполу, у 1975 році таку споруду вперше побудували на Південному полюсі, де особливо важлива стійкість до снігових та вітрових навантажень.

На міцність геокуполу впливає й якість матеріалів, які використані для його побудови. Так, усі матеріали компанії ecopod є якісними та сертифікованими, а на самі геокуполи ecopod діє гарантія 5 років.


Річард Фуллер говорив, що людям потрібно «вирватися із кайданів застарілої будівельної парадигми» та прийняти геодезичні куполи як покращену версію житла. Якщо ви вважаєте так само, обирайте геодезичні куполи ecopod – гарантуємо не тільки міцність, але й якісну та швидку роботу. Переглянути та купити геокуполи в україні можна у розділі «Вироби».

Геокуполи ecopod – якісно, швидко, екологічно.


Слідкуй за блогом
Наші експерти подбали про те, щоб ви змогли дізнатися потрібну інформацію