8 популярних запитань про геокупол
Все, що потрібно знати про геодезичні куполи
Якщо ви бачили і чули про геокупол та не знаєте, що це таке, тоді ознайомтесь із цією статтею. Тут ми даємо відповіді на найбільш популярні запитання про геодезичні куполи та розповідаємо про їхні основні характеристики.


1. Що таке геодезичний купол?

Геодезичний купол (геокупол, геодом, под) – архітектурна конструкція у формі сфери. Така споруда зібрана зі стальних балок, які утворюють геодезичну структуру. За рахунок цього геокупол міцний та стійкий.

По суті, геодезичний купол є повноцінною будівлею, придатною для проживання, просто не такою популяризованою, як традиційні прямокутні будинки.

З'явився проект геокуполу в першій половині ХХ століття. Його просував та вдосконалював Річард Фуллер. Основною ідеєю Фуллера було забезпечення людства в повоєнні роки доступним і якісним житлом, яке швидко будується. Детальніше про це ТУТ.


2. Чи міцний геокупол?

Сферичні будинки є надзвичайно міцними і стійкими. Несуча здатність каркасу геокупола значно більша, ніж у інших тонкостінних конструкцій. Така форма витримує вітрові навантаження 120 км/год і снігові – до 160кг/м2*. А ідеальна аеродинамічна форма геодезичного куполу дозволяє будувати його у вітряних і навіть ураганних районах.

Додає геокуполу показників міцності використання якісних матеріалів. Так, геокуполи ecopod виготовлені зі сталевого каркасу, пофарбованого порошковим методом з комплектом оцинкованого кріплення і тому вони захищені від корозії. А прозора та архітектурна мембрани, які монтуються на каркас, стійкі до ультрафіолетового випромінювання, мають внутрішнє антигрибкове покриття та прості у догляді. Більше того – зовнішній глянцевий шар має самомиючий ефект. Шви геокуполу паяються ТВЧ-станком (унікальним в Україні!), їхня ширина складає 30 мм. Також наші геодезичні куполи монтуються на стійку утеплену дерев’яну платформу на металевих палях.

*Розрахунки затверджені сертифікованим архітектором.


3. Чи тепло у геодезичному куполі?

Геокуполи, завдяки своїй формі, мають хорошу здатність зберігати тепло і здоровий мікроклімат всередині приміщення. У куполі відбувається відмінна циркуляція повітря (немає застійних кутів), відсутні протяги.

Тому, якщо розмістити всередині інверторний кондиціонер або піч-камін, у куполі буде тепло та затишно навіть при -25.
4. Чому геокупол екологічний?

Для встановлення і подальшого використання геодезичного куполу не потрібний фундамент. Таким чином, не здійснюється негативний вплив в надра землі та навколишнє середовище. Ви можете будь-коли демонтувати геокупол і місцевість залишиться такою ж, як і до встановлення куполу.

Також для будівництва геокуполів ми використовуємо нетоксичні матеріали, конструкції зводимо із сировини, безпечної для здоров'я людей, що не містить розчинників та формальдегіду. Усі наші матеріали повністю відновлювальні та переробні.


5. Чому геокупол вигідніший за традиційні будівлі?

Будівництво геокупола економічне вигідне, адже для сфероподібної конструкції не потрібен фундамент, а кількість будівельних матеріалів в декілька разів менша, ніж в звичайній будівлі.

Купол дозволяє ефективно використовувати простір: ви отримуєте максимальний об'єм корисної площі, якщо порівняти із приміщенням прямокутної форми. Як результат, скориставшись геодезичним куполом, ви отримаєте більше місця, світла та повітря.

Що стосується зовнішньої поверхні, то вона, навпаки, мінімальна. Таким чином, зменшуються витрати на обігрів куполу взимку та кондиціювання влітку (від 20 до 80 відсотків від витрат стандартних форм).


6. Чи мають геокуполи недоліки?

Масові сучасні будівельні матеріали мають прямокутну форму і розраховані для побудови «традиційних» будинків. Тому їх доводиться додатково обробляти, надаючи форму трикутника. Проте це вже виробничі процеси. Тому залиште цю справу нам.


7. Як можна використовувати геокупол?

Геодезичні куполи підходять як для бізнесу, так і для приватного використання. Ви можете встановити геокупол на ділянці біля дому чи на дачі, оскільки це вигідніше і економніше, ніж зводити традиційний будинок.

Також геокуполи є надзвичайно популярними для бізнесу. Ви можете відкрити свій власний глемпінг. Або додати існуючому готелю родзинку, встановивши декілька сфер на території готелю.

Геодезичні куполи є ідеальним рішенням для власників готелів, кемпінгів, пляжних курортів, виноградників, гірськолижних курортів, гольф-курортів, власників малого бізнесу, організацій, громад, шкіл тощо. Адже такі будівлі дозволяють швидко повернути інвестиції та є ексклюзивними і новітніми в Україні.


8. Де замовити геокупол в Україні?

Тут відповідь очевидна – компанія ECOPOD. Ми будуємо геокуполи швидко, якісно та надійно. Надаємо гарантію та повний спектр послуг – від ідеї до реалізації.

Тож якщо вас зацікавили геокуполи, і ви би хотіли щось схоже збудувати для свого бізнесу чи приватного використання, телефонуйте нам для безкоштовної консультації +380673441458.
Слідкуй за блогом
Наші експерти подбали про те, щоб ви змогли дізнатися потрібну інформацію