Геодезичний купол Фуллера
Кому прийшла в голову ідея геодезичного куполу? Чому саме Річарда Фуллера вважають її популяризатором? Давайте зробимо невеликий стрибок в минуле, щоб зрозуміти, у чому полягає ідея геокуполу та чому вона вигідна і ефективна.
На сьогодні у світі налічується близько 300 тисяч геодезичних конструкцій та все ж люди дивуються, коли бачать подібні купольні будинки. А уявіть, що було близько ста років тому, коли такі круглі будинки тільки почали з’являтися? Саме з таким здивуванням зіткнувся Річард Бакмністер Фуллер у 40-х роках минулого століття, популяризатор геодезичних куполів.

Перші невпевнені спроби сконструювати геокупол були зроблені головним інженером оптичної компанії Carl Zeiss Вальтером Бауерсфельдом ще після Першої світової війни. Це був проект круглого планетарію. Проте у 1947 році саме Річард Бакмністер Фуллер отримав патент на розробку «геодезичного купола» і значно вдосконалив його конструкцію.
Ідея геоподу досить проста – сфера уявляється у вигляді багатогранника, тобто двадцятигранника зі сторонами у вигляді правильних трикутників. Ця фігура розгортається на площину, даючи правильні співвідношення по всій поверхні.

Навіщо ж Фуллер, його попередники і наступники взялися розробляти ідею «сферичних будинків», якщо існують надійні і перевірені часом прямокутні?

Справа тут далеко не в естетиці та креативності (хоча це також неможливо не враховувати). Кругла конструкція виявилась ефективною та вигідною! Сфера, в порівнянні з іншими геометричними фігурами, при однаковій площі поверхні має найбільший об’єм, у зв’язку з чим при будівництві таких споруд значно заощаджуються матеріали. А ще вона виявилась надзвичайно міцною і стійкою. Науковці говорять, що купольний будинок може витримувати пориви ураганного вітру до 120 км/год!
Цікаво, що ідеї Фуллера принесли йому міжнародне визнання та вплинули на архітектуру ХХ століття. Та, на жаль, вони не набули популярності і мало використовуються в будівництві. Хоча основною ідеєю Фуллера в повоєнні роки було забезпечення людства доступним і якісним житлом, яке швидко будується.

Ми ж віримо, що геодезичні куполи – будинки майбутнього. Не вірите? Погляньте на футуристичний проект життя на Марсі. Саме геодезична купольна конструкція розглядається як відповідна для організації постійних помешкань на Місяці та Марсі.
Як бачите, геодезичні куполи не тільки оригінальні та нестандартні на вигляд, вони ще й вигідні, міцні та перспективні! Тож обирайте відповідний купол у розділі «Вироби» та замовляйте геокуполи ecopod. А якщо ви не знаєте, який обрати, телефонуйте нам для безкоштовної консультації +380673441458.
Слідкуй за блогом
Наші експерти подбали про те, щоб ви змогли дізнатися потрібну інформацію